Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Κλείνει κι άλλο η ψαλίδα στη Μακεδονία


Στο ΠΑΣΟΚ τρίβουν τα χέρια τους καθώς δημοσκόπηση που έφτασε πρόσφατα στα χέρια τους δείχνει να κλείνει κι άλλο η ψαλίδα στη δημοσκοπική αχίλειο πτέρνα του ΠΑΣΟΚ τη Μακεδονία. Μάλιστα, όπως διαρρέεται από τη Χαρ. Τρικούπη, υπάρχει τάση να μηδενιστεί η διαφορά στη συγκεκριμένη περιφέρεια και δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι τη στιγμή που θα προκηρυχθούν εκλογές υπάρχει ενδεχόμενο να ξεκινάει η προεκλογική περίοδος με ισοπαλία.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι για τη δημοσκοπική ανάταση του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η πολυήμερη παρουσία του Γ.Παπανδρέου στην περιοχή, η οποία έδειξε στον κόσμο της Β.Ελλάδος ότι το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του νοιάζονται για αυτούς, αλλά και η εσχάτως πολύ καλή και ενωτική εικόνα του Ευ.Βενιζέλου που όπως και να το κάνουμε έχει απήχηση στον Μακεδονίτικο λαό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την έγκυρη ενημέρωση, μπράβο στο πασοκ

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο, 4 Οκτώβριος 2008
χορός "μαύρων" εκατομμυρίων γύρω από τη Μονή Τοπλού ....

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, που ανατρέπουν κατά θεαματικό τρόπο ορισμένα γνωστά οικονομικά δεδομένα και πτυχές της πολύχρονης και ''σκοτεινής'' υπόθεσης, φαίνεται ότι ξεπροβάλλουν μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποιεί αιφνιδιαστικά εδώ και τέσσερις ημέρες, γύρω από την υπόθεση της αξιοποίησης των 26 χιλιάδων στρεμμάτων της Μονής Τοπλού, ο οικονομικός επιθεωρητής Κρήτης κ. Μανόλης Χριστοδουλάκης.
Με έναυσμα την ενεργοποίηση της πάγιας υπουργικής εντολής ελέγχου της υπόθεσης που έχει δοθεί από το 2002, αλλά και με πρόσφατη εντολή, όπως ανακοίνωσε επισήμως χθες μέσα από τα έδρανα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, ο κ. Χριστοδουλάκης αναμένεται να επανέρθει δριμύτερος από την ερχόμενη εβδομάδα "ξεσκονίζοντας" μέχρι τέλους κάθε φάκελο και έγγραφο πίσω από μια υπόθεση που φέρει δικαίως πλέον τον τίτλο του "Βατοπαιδίου της Κρήτης"...
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Ν.Κ.", ο κ. Χριστοδουλάκης σε αυτή την πρώτη φάση ασχολήθηκε κυρίως με ζητήματα που έχουν σχέση με τα ιδιοκτησιακά της Μονής, καθώς και του Ιδρύματος "Παναγία η Ακρωτηριανή", το οποίο διαχειρίζεται τη μεγάλη έκταση των 26 χιλιάδων στρεμμάτων. Στο μικροσκόπιο του επιθεωρητή κατά την πρώτη φάση του ελέγχου μπήκαν επίσης οι διαδικασίες παραχώρησης των 26 χιλιάδων στρεμμάτων στο Ίδρυμα, οι διαδικασίες κάτω από τις οποίες παραχωρήθηκαν βάσει σύμβασης για 80 χρόνια σε αγγλική εταιρεία, αλλά και οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας. Το δεύτερο σκέλος στο οποίο κινήθηκε ο κ. Χριστοδουλάκης αφορά στα οικονομικά ανταλλάγματα τα οποία έχουν πάρει μέχρι στιγμής το Δημόσιο και η Μονή από τους Άγγλους μετά την υπογραφή της σύμβασης το 1998.
Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, ο οικονομικός επιθεωρητής από την ερχόμενη εβδομάδα επανέρχεται προκειμένου να ......
...... ελέγξει τους οικονομικούς όρους όλης της σύμβασης, τη διαφάνεια της εταιρείας αλλά και τη διαφάνεια των διαδικασιών σε Ίδρυμα και Μονή. Κατά μία μάλιστα πληροφορία, ο κ. Χριστοδουλάκης θα ελέγξει μεταξύ άλλων αν έχει γίνει υποβολή του δικαιολογητικού Ε9, και αν - εφόσον υπάρχει - απηχεί όντως τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία σχετικά με τα ακίνητα της Μονής.

Ποσό-"μαμούθ"
Ο έλεγχος της όλης υπόθεσης φαίνεται τη στιγμή αυτή να επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο κομμάτι των οικονομικών ανταλλαγμάτων που έλαβαν η Μονή και το Ίδρυμα για την παραχώρηση των 26 χιλιάδων στρεμμάτων στην αγγλική εταιρεία, όπου τα δεδομένα αλλάζουν - όπως προκύπτει - άρδην. Μέχρι και σήμερα υπήρχε η εκτίμηση πως η Μονή και το Ίδρυμα έχουν εισπράξει συνολικά ένα ποσό γύρω στα 200 εκατομμύρια δραχμές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός επιθεωρητής φέρεται να έχει ήδη στα χέρια του στοιχεία που ανεβάζουν τις εισροές από την εταιρεία στο Ίδρυμα στο ποσό-μαμούθ του 1,2 δισ. δραχμών! Με βάση τα νέα αυτά σημαντικά δεδομένα, αλλά και τα νέα σοβαρά ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν, βασικό ζητούμενο για τον κ. Χριστοδουλάκη - στο οποίο θα επικεντρωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα - είναι να διασταυρώσει αν το πολύ μεγαλύτερο, όπως τελικά αποδεικνύεται, ποσό των εισροών που φέρεται να έχει εισπράξει το Ίδρυμα διατέθηκε πράγματι για κοινωφελείς σκοπούς, όπως ορίζεται στο καταστατικό του, ή αν έχει δαπανηθεί για άλλα ζητήματα και υποθέσεις, όπως ενδεικτικά οι αμοιβές δικηγόρων - περίπτωση η οποία συνιστά πρόδηλη παρανομία...

Επί τάπητος στη Βουλή
Ο οικονομικός έλεγχος που πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές στα οικονομικά της Μονής Τοπλού έφτασε χθες το πρωί μέχρι τα έδρανα του Κοινοβουλίου... Κατά τη συζήτηση της επερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη Μονή Βατοπαιδίου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος έστρεψε το ενδιαφέρον και στο θέμα της Μονής Τοπλού, καλώντας τον υφυπουργό να δώσει απαντήσεις και για το... δεύτερο αυτό "Βατοπαίδιο". Από την πλευρά του, ο κ. Μπέζας περιορίστηκε αρχικά σε μία γενικόλογη απάντηση, λέγοντας πως τη στιγμή αυτή γίνονται φορολογικοί έλεγχοι στη Μονή Βατοπαιδίου, όπως και σε άλλες περιουσίες και δημόσιους χώρους, υπονοώντας έτσι και τη Μονή Τοπλού.
Στο σημείο αυτό ο κ. Αλαβάνος επανήλθε δριμύτερος και κάλεσε σε επιτακτικό ύφος τον υφυπουργό να απαντήσει επί συγκεκριμένης πλέον βάσης. Αν, όπως σημείωσε, έχει ξεκινήσει ήδη φορολογικός έλεγχος, όπως προκύπτει από τοπικά δημοσιεύματα, στη Μονή Τοπλού, αν ο έλεγχος αυτός γίνεται με εντολή ή όχι του υπουργείου και αν θα ακολουθήσει εις βάθος έλεγχος γύρω από τη μεταβίβαση της κυριότητας από ένα μοναστήρι που έχει μονάχα ένα μοναχό και έναν καντηλανάφτη στην αγγλική εταιρεία. Η απάντηση του κ. Μπέζα ήταν πως έχει ξεκινήσει έλεγχος με εντολή του υπουργείου Οικονομικών.

Mπαίνει στο "μεδούλι" της υπόθεσης ο επιθεωρητής
Αφετηρία για την αιφνιδιαστική αυτή παρέμβαση, ενάντια μάλιστα στην αξιοσημείωτη πλήρη "ηρεμία" η οποία καταγράφονταν από πλευράς των ελεγκτικών μηχανισμών, στάθηκαν - όπως προκύπτει από πληροφορίες - τα νέα στοιχεία που ήρθαν το τελευταίο διάστημα στο φως της δημοσιότητας μέσα από τα διαδοχικά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της "Ν.Κ.". Ορμώμενος από τα νέα δεδομένα, ο κ. Χριστοδουλάκης αποφάσισε να αναλάβει δράση, ενεργοποιώντας επί της ουσίας την πάγια εντολή από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για συνεχή έλεγχο στα οικονομικά της Μονής, εντολή που είχε αρχικά δοθεί το 2002, αλλά για άγνωστους λόγους πάγωσε στην πορεία των χρόνων.
Ο έλεγχος όμως φαίνεται πλέον ότι συνοδεύεται και από την άνωθεν κυβερνητική "βούλα", καθώς, απαντώντας χθες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας έκανε λόγο για νέα εντολή που έχει δοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου. Ακολουθώντας πλέον δύο εντολές, ο κ. Χριστοδουλάκης θα μπει από την ερχόμενη βδομάδα πιο βαθιά στο "μεδούλι" της υπόθεσης, και με σημείο αναφοράς κάποια άκρως θεαματικά πρώτα δεδομένα και αποτελέσματα φέρεται αποφασισμένος να ελέγξει εξονυχιστικά κάθε φάκελο και έγγραφο που σχετίζεται με την υπόθεση της Μονής Τοπλού, με το ενδιαφέρον πάντοτε στραμμένο και στους τρεις βασικούς άξονες - το μοναστήρι, το Ίδρυμα "Παναγία η Ακρωτηριανή" και την αγγλική εταιρεία στην οποία έγινε η παραχώρηση της μεγάλης ακίνητης έκτασης.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΣΑΒΒΙΔΗ στη «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ»


διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο.....
το έστειλε ο exastal at 11:38 μμ 0 comments